Food Where Does It Come From-Class 6 Science Question And Answer

Food where does it come from

Share With Your Friends

Food Where Does It Come From Class 6 Science Chapter 1: Free Pdf Download

The chapter “Food Where Does It Come From” discusses the different types of food and its various sources. The Detailed answers provided here will help you grasp the understanding of the different types of food and their sources and help you excel in your exams.

Different types of questions like short answer, fill in the blank and match the following are provided. You can download it from the link provided or you can directly read it here on this page.

Study the Following Questions and answers from class 6 science chapter 1 “Food Where Does It Come From”.

Q1. Do you find that all living beings need the same kind of food?

Ans: No, all the lining beings do not need the same kind of food. Depending on the food they eat, animals are divided into:

  1. Hervibores
    Those animals that eat plants are called herbivores animal.
  2. Carnivores
    Those animals that eat other animals/meat are called carnivores animal.
  3. Omnivores
    Those animal that eat both plants and animals are called omnivores animal.

Q2. Name five plants and the parts that we eat.

Ans: Five plants and their parts that we eat are

  1. Carrot: Root
  2. Cabbage: Leaves
  3. Wheat: Seeds
  4. Cauliflower: Flower
  5. Brinjal: Fruit

Q3. Match the items given in column A with that in column B.

Column AColumn B
Milk, Curd, Panner, GheeEat other animals
Spinach, Cauliflower, Carroteat plants and plants products
Lions and Tigersare vegetables
Herbivoresare all animal products

Ans:

Column AColumn B
Milk, Curd, Paneer, Gheeare all animal products
Spinach, Cauliflower, Carrotare vegetables
Lions and Tigerseat other animals
Herbivoreseat plants and plant products

Q4. Fill up the blanks with the words given.

herbivore, plant, milk, sugarcane, carnivore.

  1. The tiger is a carnivore because it eats only meat.
  2. Deer eats only plant products and so, is called herbivore
  3. Parrot eats only plant products
  4. The milk that we drink comes from cows, buffaloes and goats is an animal product.
  5. We get sugarcane from sugarcane

Extra questions and answers

Q1. What is food

Ans: Food is any substance that provides nutritional support to an organism.

Q2. What are the main sources of our food?

Ans: The main sources of our food are plants and animals.

Q3. What are herbivores? Give some examples.

Ans: Animals which eat only plants or plant products are called herbivores.

Examples: Cow, Deer, Sheep, Rabit etc.

Q4. What are carnivores? Give some examples.

Ans: Animals which eat the flesh of other animals are called carnivores.

Examples: Tiger, Lion, Wolf, Fox etc.

Q5. What are omnivores? Give some examples

Ans: Animals which eat both plants and other animals are called omnivores.

Example: Human beings, pigs, dogs, rats etc.

Q6. What is Nectar?

Ans: Nectar is a sweet juice of flowers which bees collect to make honey.


Related


This Post Has One Comment

Comments are closed.